DEVA Parti Genel Başkanı Babacan canlı yayında soruları yanıtladı
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ÂLÂ Partisi Genel Başkanı Meral Akşener’in cuma günü altılı masadan ayrılma kararıyla ilgili olarak, “Farklı görüşler olsa pazartesi gelebilirlerdi. Açıkçası açıklamasını beklemiyorduk’ Biz bu işin içinde değiliz Cuma günü. Üzüldük tabii. Açıkçası biraz kırıcı bir ton vardı.” dedi.
Babacan, Habertürk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Meral Akşener’in altı köşeli masadan kalktığı gün yaşananları anlatan Babacan, Akşener’in dönüş kapısını açık tutmaya özen gösterdiklerini vurguladı.
Ali Babacan, Perşembe günü 6 genel başkanın bir araya geldiğini ve ilk kez cumhurbaşkanı adayının adını andığını belirterek, “2 bin 300 maddenin her birinde mutabık kaldık. Bunlar bitince ‘Takım kaptanı kim olacak? ?’ Perşembe günü ilk kez oturduk, ilk kez cumhurbaşkanlarının çoğu açıkça Kemal Bey’in adını anarak ‘Sayın Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını uygun görüyoruz’ dediler. Akşener Bey’in farklı fikirleri var dedik. İlk oturumda uzlaşı olmadı. 5 imzalı bir açıklama yanlış olmaz dedim.” dedi.
“Bazı incitici bir tarz vardı”
Toplantının ikinci oturumunun Pazartesi günü yapılması fikrinin kabul edildiğini kaydeden Babacan, şunları kaydetti:
“Pazartesi saat 14.00’te görüşürüz dedik. 6 imzalı beyannameyi yaptık sonra yemeğe gittik sohbet ettik. Ortam gergin olsa yemekte sohbet olmaz. Görüşlerinde ısrar edebilirlerdi. Farklı görüşler vardı pazartesi gelebilirlerdi.Cuma günü ‘Biz bu işin içinde değiliz’ açıklamasını beklemiyorduk açıkçası.Üzüldük açıkçası.Açıkçası biraz incitici bir üslup var ama duygular başka,mantık başka. Farklı, olmaması gereken bir tarz ama İYİ Parti içinde zor bir süreç yaşandığı da belli.”
Pazartesi günü randevu saatine kadar susma kararı aldıklarını anlatan Babacan, “Pazartesi saat 14:00’te ‘Akşener Bey isterse yeri hazır, biz hazırız’ diyor. Açıklamayı yaptık. Zorlayıcı ve dışlayıcı bir tavrımız olmadı. Pazartesi günü oturduk kahve içtik. Ardından Akşener Bey CHP ve iki belediye başkanı ile yaptığı görüşmeyi anlattı. Masada emsal ve dayatma yoktu. ” dedi.
“Masa dağılmadı, bir grup kalktı ve sonra geri geldi”
Daha sonra 12 maddelik ortak metni 6 partinin imzaladığını kaydeden Babacan, “Cumhurbaşkanı adayını belirledik ve Türkiye’ye müjdeyi verdik. Mutabakatımız herkes tarafından çok iyi karşılandı. Daha önce de tartışmalar olmuş olabilir ama sonuçta. , herkesin ‘doğru’ dediği konusunda anlaştık.O tartışmalar “Aslında masa dağılmadı, bir parti kalktı sonra geri geldi. Müzakere sürecinde tartışmalar oluyor. 4 günde aday kararımızı verdik ve işi bitirdik.” değerlendirmesini yaptı.
Babacan, “Cumhurbaşkanı uygun gördüğünde iki belediye başkanı başkan yardımcılığı yapacak.” “Bu seçimden sonra cumhurbaşkanının inisiyatifinde olacak. Bakanlıkların dağılımı tartışılmadı” şeklinde bir karar alındığını hatırlattı. söz konusu.
Babacan, 6’lı masa başkanlarının başkan yardımcısı olacakları için milletvekili olmayacağını belirtti. Seçimden bir yıl önce hükümete teslim edilmemelidir. Muhtemelen Mart yerel seçimlerinden sonra başkan yardımcısı olabilirler.” dedi.
“Sözlüğümüzde önceki bölüm yok”
Sözlüklerinde daha önce bir dönemin olmadığına işaret eden Babacan, “Türkiye, kazananın ezdiği, kazananın alttakini ezdiği dönüşümlü bir zorbalık dönemi yaşadı. Kanun ne derse desin,” dedi. çaba bu. Kim kaybedecek? Bir insan 5 yerden maaş alıyorsa artık bir yerden maaş alacak. Ya da ihaleye çıkmış gibi görünen ama aslında davetkar şeyler yapanlar.” ifadelerini kullandı.
Babacan, sandıklar açıldığında DEVA Partisi olarak görev alacaklarını belirterek, milletvekilliği için hiçbir partiyle pazarlık yapmadıklarını söyledi.
“İlke olarak partinin kapatılmasına karşıyız”
Babacan, Anayasa Mahkemesi’nin HDP kararına ilişkin şunları söyledi:
“Daha önce de belirtmiştik prensip olarak parti kapatmaya karşıyız. Hukukta bireysellik unsuru var. İnsanlar suç işlemişlerse uygun bir yargı sürecinden sonra bireysel olarak cezalandırılmaları doğaldır ama biz Kurumun cezalandırılmasına ilke olarak karşıyım.HDP’nin çizgisine bakarsanız kapatılan çok parti var.Değiştiremezsiniz sadece tabelalar değişiyor. Seçime yakın bir partinin kapatılması tam bir operasyon olarak algılanacaktı. Hukukçu arkadaşlarımız Anayasa Mahkemesi’nin her iki kararını da memnuniyetle karşıladılar. Bütün meselelerimizi meşru ve demokratik siyaset çerçevesinde konuşacağız. Bunları mecliste çözeceğiz. Onları masalarda çözeceğiz. En önemli adres Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir.”
Babacan, “CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile görüşecek, HDP’ye bakanlık verilecek mi?” sorusuna, “Bildiğim kadarıyla gündemde böyle bir şey yok” yanıtını verdi.
Babacan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Meral Akşener’e yazdığı mektupta şunları söyledi:
“Kurumsal değil kişisel görüş. Kurumsal bir şey olursa HDP’den gelse yorum yapmak daha doğru olur. Seçmen olarak yazdı, dolayısıyla kendi tespitlerini. Aday göstermek onların kendi tercihidir. Herkesi iktidarda istiyoruz. Sadece HDP değil muhalefet de adayımıza sahip çıksın.Ne kadar oy alırsak ilk turda açık ara kazanırız.
“Meclise 400 milletvekili çıkarsak sistemi değiştirebiliriz”
Vatan Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin Millet İttifakı’ndan görüşme talebinde bulunmadığını kaydeden Babacan, “Sistemin genişlemesi uzlaşı ile olur. 6 parti anlaşırsa 7’nci parti gelebilir. ” söz konusu.
Parlamenter sisteme geçişle ilgili 32 madde hazırladıklarını belirten Babacan, “Meclise 400 milletvekili çıkarsak sistemi hemen değiştiririz. 400 milletvekili alsanız da 6 ay gerekiyor.” dedi.
6’lı tablonun Afet Eylem Planı’nı ortak bir metin haline getirdiğini anlatan Babacan, “Depremden tam 1 ay sonra 6 Mart’ta detaylı analiz raporu verdik. Atılacak 257 adım var.” sözlerini kullandı.